Odunpazarı İçin Hep Birlikte Daha İleriye

Odunpazarı Birlikte Güzel

Güçlü Lider, Çalışkan Başkan

Dostoyevski’nin 200. doğum yılı Odunpazarı’nda kutlandı

Odunpazarı Belediyesi, Belediye Başkanı Kazım Kurt öncülüğünde kültür, sanat ve edebiyat ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Tarihi konakları kütüphane, müze ve sanat evlerine çeviren Odunpazarı Belediyesi, ünlü Rus Yazar Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin 200’üncü yaşını bir dizi etkinlikle kutladı. Odunpazarı Tarihi Bölgede yer alan Odunpazarı Belediyesi Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi tarafından; Ankara Rusya Bilim ve Kültür Merkezi, Eskişehir Rus Dili Derneği ve Yeni Yol Okulları iş birliği ile “200. Doğum Yılında Dostoyevski” etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında, 2 gün boyunca resim sergileri, sempozyum ve söyleşi düzenlendi. 

“OKUYAN, OKUTAN DAHA ÇOK SANAT VE ÖZGÜRLÜK DİYEN BİR DÜŞÜNCEYİ TEMSİL EDİYORUZ”

200. Doğum Yılında Dostoyevski Etkinliği, Ankara Rusya Bilim ve Kültür Merkezi iş birliği ile Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi’nde gerçekleştirilen Dostoyevski Portreleri Resim Sergisi ile başladı. Dans gösterisinin de yapıldığı sergi açılışında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi’ni 2 yıl önce Dünya Barış Günü’nde açtıklarını söyledi. Başkan Kurt yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Temel amacı barış olan bütün insanlara hizmet etmek için açılan ve Ataol Behramoğlu’nun yıllarca biriktirdiği değerleri ortaya koyan bir müzedir. Pandemi sonrası yeni dönemde, Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi’nde yapacağımız etkinliklerle ilgili bugün farklı bir adım atıyoruz. Artık, Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi’nde bu tür etkinlikleri daha fazla yapacağız. Ataol Behramoğlu Eskişehir’e daha sık gelecek. Dostoyevski’nin 200. doğum yılında, düşüncelerini beğenseniz de beğenmeseniz de bütün sanatçılara herkesin saygı göstermesi gerektiğinin bir kez daha altını çizeceğiz. Biz, Türkiye’de okuyan, okutan; daha çok sanat ve özgürlük diyen düşünceyi temsil etmeye çalışıyoruz. Odunpazarı Belediyesi olarak da ‘Çocukları ve Kadınları Mutlu Bir Odunpazarı’ için çalışıyoruz.”    

DOSTOYEVSKİ BİR DÜNYA MİRASI

Etkinlikte konuşan bir diğer isimde Ankara Rusya Bilim ve Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko oldu. Konuşmasına “Bugün çok büyük bir bayramımız” diyerek başlayan Sotniçenko, Dostoyevski’nin sadece Rusya’da değil, Türkiye’de de çok önemli olduğunu söyledi. Dostoyevski’nin bir dünya mirası olduğunun altını çizen Sotniçenko, “Dostoyevski, Rusya’da, Türkiye’de, Çin’de, Japonya’da, Amerika’da, Avrupa’da çok okunan bir yazar. Türkiye’de çok farklı yayın evleri, onun kitaplarını basıyor ve insanlar büyük bir memnuniyetle kitaplarını okuyor. Bu dünya mirasının doğum gününü biz Eskişehir’de kutluyoruz. Bunun için de çok teşekkür ederim. Eskişehir bugün belki de hem gençliğin hem bilim hem de kültürün Dünya başkenti oldu” dedi.   
 
Sergi açılışının ardından 200. Doğum Yılında Dostoyevski sempozyumuna geçildi. Ünlü Piyanist Maral Yakshieva müzik dinletisi ile başlayan sempozyumun moderatörlüğünü şair ve aynı zamanda Rus Dili ve Edebiyatı Profesörü olan Ataol Behramoğlu yaptı. Prof. Dr. Birsen Karaca, Prof. Dr. Hüseyin Kandemir, Dr. Hülya Arslan, Dr. Jale Coşkun’un konuşmacı olarak yer aldığı sempozyumda konuşan Ataol Behramoğlu, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür etti.
 
“ESKİŞEHİR TÜRKİYE’NİN KÜLTÜR VE SANAT BAŞKENTİ OLMAYA ADAY BİR KENT”

Eskişehir’in Türkiye’nin kültür ve sanatın başkenti olmaya aday bir kent olduğunu vurgulayan Behramoğlu, bunda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Kazım Kurt’un çok büyük emekleri olduğunu söyledi. Büyükerşen ve Başkan Kurt’a teşekkür eden Behramoğlu, Dostoyevski’nin 200. Doğum Yılı etkinliklerinin kendi adını taşıyan kitaplık ve edebiyat müzesinin ilk büyük kültürel etkinliği olduğunu söyledi. Bu tür ekinliklerin devam edeceğini vurgulayan Behramoğlu, “Dünyanın uygar kentlerinde bu türden edebiyat müzeleri ve bir yazarın adını taşıyan evler, çok yaygın. Çünkü bir ülkenin kimliğinde, çocuklarının eğitim süreçlerinde bunun çok büyük bir payı vardır. Bu bakımdan da Odunpazarı Belediyesinin gerçekleştirmiş olduğu bu tür kütüphaneler, müzeler geleceğimiz, çocuklarımız ve ülkemiz için önemli” dedi. Ataol Behramoğlu’nun açılış konuşmasının ardından sempozyumda ilk sözü alan Birsen Karaca oldu.  Karaca “Dünya Edebiyatında Yaşayan Fenomen Dostoyevski” başlıklı bir sunum yaptı. Sempozyumda, Arslan, “Dostoyevski’nin Petersburg’u”nu anlatırken, Çoşkun ise Dostoyevski’nin üslubu üzerine bir konuşma yaptı. Kandemir de sempozyuma katılanlara Dostoyevski’nin mektuplarını anlattı.